Ghana

Folkmängd: 25,76 miljoner
Yta: 238 533 km2
BNP (PPP): 90,41 miljarder dollar (uppskattning för 2013)
BNP per capita (PPP): 3 500 dollar (uppskattning för 2013)
Tillväxttakt: 7,9 procent (uppskattning för 2013)
Stats- och regeringschef: John Dramani Mahama

Konferens i Accra, juni 2012

Ghana blev som första koloni i Afrika självständigt 1957. Under lång tid dominerades politiken av statskupper vilket ledde till att författningen suspenderades 1981 och politisk aktivitet förbjöds. I dag är Ghana en av få demokratier i Afrika.

Den nya författningen från 1992 gav Ghana ett flerpartisystem och allmänna val. Utvecklingen har därefter gått mot ett alltmer demokratiskt land och val som resulterat i fredliga maktskiften.

Jarl Hjalmarson Stiftelsen samarbetar regionalt i Afrika med Democrat Union of Africa, DUA, som är en regional medlem av IDU, International Democrat Union. Stiftelsens samarbetsparti i Ghana heter New Patriotic Party (NPP).

NPP är näst största parti i Ghanas parlament efter National Democratic Congress (NDC), det parti som landets nuvarande president John Dramani Mahama leder sedan juli 2012.

NPP:s John Agyekum Kufuor var president mellan 2001-2009. Betydelsefulla ekonomiska reformer genomfördes under Kufuors styre.

Under Kufuors år som president gjordes även stora framsteg vad gäller mänskliga rättigheter. År 2000, det år han valdes, undertecknade Ghana ett flertal av FN:s konventioner.

Pressfriheten har ökat enligt det svenska utrikesdepartementet. Vissa problem kvarstår dock när det gäller rättssäkerhet.

Det övergripande målet med Stiftelsens projekt i Afrika är att stärka de deltagande partierna på ett allomfattande sätt. Särskilt fokus läggs på stöd till ungdomar och kvinnor.

I december 2012 hölls presidentval i Ghana som NDC och den sittande presidenten Mahama vann med en knapp marginal över NPP:s kandidat Nana Akufo-Addo. Inför valet anklagades ghanesisk media för att vara vinklad och tjäna regeringens intressen. Det har också varit diskussioner om att röstregistreringen inte gått rätt till.

Under 2012 ordnade Stiftelsen ett studiebesök för unga parlamentskandidater från NPP i Stockholm samt arrangerade en konferens på temat kampanj för ungdomar och kvinnor i Ghanas huvudstad, Accra.

 

Läs artiklar och andra texter om Afrika>>>

Print Friendly, PDF & Email