Costa Rica

Konferens i Latinamerika

Konferens i Latinamerika

Folkmängd: 4,814 miljoner
Yta: 51 100 km2
BNP (PPP): 74,09 miljarder dollar (uppskattning för 2015)
BNP per capita (PPP): 15 500 $ (uppskattning för 2015)
Tillväxttakt: 1,22 procent (uppskattning för 2015)
Statschef och Regeringschef: Luis Guillermo Solis Rivera

Costa Rica är en latinamerikansk framgångshistoria. Landet är en stabil demokrati. Costa Rica har ratificerat de centrala konventionerna om mänskliga rättigheter och det förefaller inte finnas några problem med implementeringen. Författningen garanterar yttrande- och pressfrihet och det finns både statliga och privata tidningar, tv- och radiokanaler. Författningen garanterar också förenings- och församlingsfrihet. Costa Rica saknar även militär, vilket lett till att landet kunnat stå utanför militär inblandning i politiken, vilket ofta varit fallet bland de andra länderna i regionen.

Fastän Costa Rica räknas som en av regionens mest framgångrika och reformerade länder, röstade en knapp majoritet för ett frihandelsavtal med USA 2007.

Parlamentets ledamöter väljs i proportionella val i varje provins för en fyraårig mandatperiod. Luis Guillermo Solis Rivera vann presidentvalet i april 2014 med 77,8 procent av rösterna. Luis Guillermo Solis Rivera var vänsterpartiet PAC:s (Partido Acción Ciudadana) kandidat.

Nästa presidentval äger rum i februari 2018.

Läs artiklar och andra texter om Latinamerika

Print Friendly, PDF & Email