Firande av Vitryska folkrepublikens hundraårsjubileum den 25:e mars

27 mars 2018   Nyheter | Vitryssland

Den 25 mars genomfördes manifestationer för att högtidlighålla hundraårsjubileet av den vitryska självständighetsförklaringen från Ryssland 1918 som anses vara grunden för ett självständigt Vitryssland. Den Vitryska folkrepubliken varade till 1919 då den erövrades av Sovjetryssland.

Jubileet Frihetsdagen är traditionellt en dag då motståndare till Alexander Lukashenkos auktoritära regim genomför protester. Man anklagar Lukashenko, som styrt landet sedan 1994, för att försöka utplåna den vitryska identiteten och ”russifiera” landet.

Lukashenko, som har deklarerat att den Vitryska folkrepubliken var ”en sorglig del av vår historia”, tillät årets 25:e mars att firas offentligt för första gången under sitt 24-åriga styre.

Men medan myndigheterna tillät en konsert i en park i centrala Minsk förbjöds oppositionens marsch. Tusentals människor deltog i konserten, många av dem bar de rödvita flaggorna från republiken 1918 som också användes av Vitryssland från 1991 till 1995 och har blivit en symbol för oppositionen.

Enligt den Minsk-baserade människorättsgruppen Viasna arresterade regimen runt 30 demonstranter under söndagen. Dagarna dessförinnan frihetsberövade man organisatörer och ledande oppositionsföreträdare (Mikola Statkevich och Vladimir Nyaklyaev) för att förhindra dem att delta i firandet. Viasna meddelar att under söndagkvällen hade de flesta arresterade släppts men Statkevich och Nyaklyaev var fortsatt frihetsberövade.

Vid fjolårets oppositionsmarsch arresterades över 700 personer vilket ledde till varningar från EU, som efter att Lukashenko under 2016 frigivit fängslade oppositionspolitiker lyft sanktioner på Vitryssland.

Analytiker menar att regimen tillät årets firande för att undvika fjolårets oroligheter och en möjlig ny reprimand från Bryssel.

”Detta ämne togs upp under Lukashenkos möte med EU-kommissionärer” sade analytikern Alexander Klaskovskiy. ”Europa sände signalen att myndigheterna borde låta folk fira 100-årsjubileet av Vitryska folkrepubliken.”

Vitryssland fortsätter vara det enda land som första gången blev oberoende under det ryska imperiets kollaps och som inte högtidlighåller detta officiellt.

 

RFE/RL, Viasna, Eurasia Review

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.