Oppositionen tar plats i det vitryska parlamentet

12 september 2016   Nyheter | Vitryssland

Den vitryska valmyndigheten har meddelat att två kandidater från oppositionen i valet den 11 september vunnit varsitt mandat i det 110 platser stora parlamentet. Lydia Yermoshina, chefen för den Minskbaserade valmyndigheten, uppskattar det totala valdeltagandet till 74,32 procent. 176 av de totalt 521 kandidater som ställde upp i valet tillhörde oppositionen.

Valet övervakades av mer än 400 observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Enligt valmyndigheten har Anna Konopatskaja från United Civil Party (UCP) vunnit ett mandat, det har också Elena Anisim som även hon har kopplingar till oppositionen. Konopatskaja och Anisim kommer att vara de första oppositionella parlamentsledamöterna i Vitryssland sedan 1996. Parlamentet kommer dock framgent att fortsätta domineras av allierade till landets sittande president, Aleksander Lukasjenko.

Den forna Sovjetrepubliken ådrar sig upprepad kritik för att inte hålla demokratiska och transparenta val, men även för att regelbundet undertrycka oppositionen. Vitryssland har inte haft ett fritt och demokratiskt val sedan början av 1990-talet, och myndigheterna straffar regelbundet dissidenter samtidigt som all media kontrolleras av staten i landet som har ungefär 10 miljoner invånare.

Att oppositionen nu tagit plats i parlamentet ses av många som ett försök av Lukasjenko att förbättra relationerna till väst. Detta i en tid då Vitryssland kämpar för att återhämta sig från den ekonomiska krisen som pressat ned den vitryska rubeln, underblåst inflationen och utlöst en lågkonjunktur.

Resultatet från valmyndigheten kom efter att Alexander Lukasjenko under en intervju på valdagen sade att han ville att oppositionen skulle ”existera” och ”vara konstruktiv.” ”Jag vill inte att oppositionen blir en femtekolonnare”, sade han till reportrarna samtidigt som han lade sin röst.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.