Konferens med unga politiker från Moldavien

10 juli 2015   Östra Europa | Ideologi | Länder och regioner | Moldavien | Nyheter | Okategoriserade | Samhälle | Utbildning
Unga deltagare från PLDM.

Unga deltagare från PLDM.

Moldavien går igenom en svår tid. Korruptionsskandaler har avlöst varandra, regeringsbildandet har misslyckats gång på gång sedan parlamentsvalet i november 2014 och närmare en miljard dollar, femton procent av Moldaviens BNP, har försvunnit från en av landets banker där misstankarna nu riktas mot det moldaviska politiska toppskiktet.

När Jarl Hjalmarson Stiftelsen arrangerade en utbildning för unga medlemmar ur ett av regeringspartierna, Partidul Liberal Democrat Din Moldova (PLDM) hade de unga politikerna precis lämnat kampanjarbetet inför lokalvalet i juni bakom sig. Utbildningen som hölls i den moldaviska huvudstaden Chisinau 3-5 juli 2015, hade som syfte att stärka deltagarnas principer och värderingar, men kom också att kretsa kring hur man som parti i en ny demokrati tar sig igenom stormiga tider. Efter flera avhopp inom PLDM, däribland från förre premiärministern, Iurie Leancă, har partiet tvingats fundera kring framtiden.

Talare från Sverige var riksdagsledamöterna, Erik Bengtzboe och Fredrik Schulte. Fredrik Schulte gav deltagarna en översikt av de olika politiska ideologierna och hur de skiljer sig åt medan Erik Bengtzboe tog upp konkreta exempel på åtgärder som ett parti behöver vidta för att utvecklas. Deltagarna fick också göra övningar där de skulle beskriva reella problem i landet och hur dessa skulle tacklas.

Gruppövning under konferensen.

Gruppövning under konferensen.

Det rådde ingen tvekan om att den unga generationen ville ha förändring och reformer som kan få Moldavien att utvecklas i rätt riktning, bortom korruption och politiskt vanstyre.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.