Kvinnor från UNM samlades i Kachreti

4 mars 2015   Georgien | Kaukasus | Länder och regioner | Nyheter | Utbildning | Verksamhet
Khatuna Gogorishvili under kvinnokonferens med UNM.

Khatuna Gogorishvili under kvinnokonferens med UNM.

Den 26-27 februari 2015 samlades kvinnliga politiker från det georgiska oppositionspartiet United National Movement (UNM) för att diskutera hur kvinnor kan få mer inflytande i politiken. Platsen var den lilla orten Kachreti i östra Georgien och kvinnorna som var ett sextiotal, kom från hela Georgien. I dagsläget finns det ingen kvinnlig borgmästare i landet, och svårast är det för kvinnor på landsbygden att göra politisk karriär. Samtliga vittnade dock om att de kämpar mot förlegade politiska strukturer.

Utbildningen som var ett samarbete mellan Jarl Hjalmarson Stiftelsen och International Republican Institute (IRI) inleddes av parlamentsledamoten, Khatuna Gogorishvili som talade om hur kvinnliga politiker ska kunna nå högre positioner och hur man bör mobilisera sig. Ämnena på dagordningen var även av mer generell karaktär och konferensen gästades av ett antal parlamentariker från UNM. Däribland Zurab Chaparidze som gjorde en analys av det politiska läget i landet, Sergo Ratiani som talade om ekonomin och Zurab Chiaberashvili som höll ett pass om hälsofrågor.

Deltagare under konferensen.

Deltagare under konferensen.

Förutom det överhängande hotet från Ryssland och de frysta konflikterna i Abchazien och Sydossetien brottas Georgien med en skyhög inflation, problem att stävja arbetslösheten och svårigheter för regeringen att genomföra reformer. Närmaste tiden tros bli en utmaning för landet som har nästa parlamentsval 2016.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.