Konferenser med PLDM i Moldavien

20 februari 2015   Östra Europa | Moldavien | Nyheter | Utbildning | Verksamhet

13-15 februari 2015 anordnade Jarl Hjalmarson Stiftelsen två konferenser med det moldaviska regeringspartiet, Partidul Liberal Democrat Din Moldova (PLDM) i Moldaviens huvudstaden Chisinau. Målgrupperna var ungdomar respektive kvinnor från partiet och temat för konferenserna var kampanj och kommunikation.

Deltagare under kvinnokonferensen.

Deltagare under kvinnokonferensen.

Om allt går som planerat är det lokalval i Moldavien i juni, men för närvarande råder en politisk kris sedan varken premiärminister eller regering kunnat väljas. Det var parlamentsval i landet i november 2014 och nu har man fram till början av mars på sig att få till stånd en regering, annars väntar nyval. Flest röster i valet i fjol fick pro-europeiska PLDM och det demokratiska partiet (PDM) som tidigare var i koalition, men tillsammans har de inte tillräckligt med platser i parlamentet för att kunna bilda en majoritetsregering. De kommer därför bli beroende av det kommunistiska partiet för att få igenom sin politik. Pro-ryska socialistpartiet, som till skillnad från kommunistpartiet inte vill närma sig EU, blir då det största oppositionspartiet.

Kvinnokonferensen öppnades av PLDM:s partiordförande, Vlad Filat, som analyserade den politiska situationen. Sedan följde en helg med föreläsningar och workshops om kampanjstrategi, budskapsdesign, sociala medier, lokalt kampanjande och medierelationer.

Ungdomspolitiker från PLDM.

Ungdomspolitiker från PLDM.

Från Sverige bidrog Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd i Stockholm stad, Kristina Lutz, utrikespolitisk handläggare, Magnus Nilsson, kommunikationskonsult åt bland annat Svenskt näringsliv och Sebastian Tham, före detta pressekreterare åt förra biståndsministern Hillevi Engström, med sin expertis.

Deltagarna, som kom från hela Moldavien, fick också möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter med varandra.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.