Ukraina efter presidentvalet

27 maj 2014   Nyheter | Ukraina

Samtidigt som EU:s medlemsländer gick till val till Europaparlamentet, hölls presidentval i Ukraina. När det konstaterades att segern troligtvis kommer gå till Petro Porosjenko, kunde många ukrainare andas ut. Det blev ingen andra omgång i presidentvalet som man befarat.

Siffrorna till stöd för Porosjenko, affärsmannen som gjort sig rik på choklad, varierar mellan 56 och 57 procent. Tvåa blir den numera frisläppta Julia Tymosjenko med 13 procent av rösterna. Långt ner kommer högerpopulisten Oleh Tyahnybok, ordförande för Svoboda som enbart får 1,5 procent.

Enligt uppgift ska uppemot 55 procent av ukrainarna ha röstat; 80 procent av befolkningen i västra Ukraina och 70 procent i Kiev. Sämre såg det ut i östra Ukraina. I industristaden Donetsk som tillsammans med Lugansk förklarade sig självständig genom en folkomröstning tidigare i våras, höll vallokalerna inte ens öppet.

Vem är då den nye presidenten, Petro Porosjenko?

En del beskriver honom som en man av den gamla skolan, en klassisk oligark som kunnat bygga upp en förmögenhet kort efter Sovjetunionens fall när marknadskonkurrensen var liten.  Men miljarderna har inte avhållit honom från en politisk karriär. Porosjenko var utrikesminister i Tymosjenkos regering ett par månader 2009 och handelsminister åt Viktor Janukovytj 2012.

Reaktionerna från Moskva när beskedet att Porosjenko blir president var förvånansvärt positiva. Porosjenko själv tar inte avstånd från Ryssland, trots bojkotten av hans choklad som av Ryssland har anklagats för att vara cancerframkallande. Däremot är Porosjenko tydlig med att framhålla att annekteringen av Krim är olaglig samt att Ukraina kommer återuppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU.

Kan Porosjenko stabilisera Ukraina?

Det återstår att se. Troligtvis inväntar ett effektivare motvärn mot separatisterna i östra Ukraina samtidigt som Porosjenko har sagt sig vilja tillvarata de rysktalande minoriteternas intressen, inte minst vad gäller erkännandet av ryska som officiellt språk i områden där ryska talas av minst tio procent. Å andra sidan blossade oroligheter upp i Donetsk kort efter valet och ett trettiotal människor uppges redan ha dödats efter konfrontationer mellan pro-ryska separatister och ukrainsk militär.

Närmast förväntas Porosjenko möblera om i regeringen. Det mesta tyder på att Arsenij Jatsenjuk sitter kvar som premiärminister och att det blir nyval till parlamentet.

Enligt de internationella valobservatörernas preliminära rapporter tyder det mesta på att det ukrainska valet överlag var fritt och rättvist.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.