Georgiska lokalpolitiker lär sig om valprocesser

7 april 2014   Bistånd | Georgien | Kaukasus | Länder och regioner | Nyheter | Utbildning

2012 förlorade Jarl Hjalmarson Stiftelsens georgiska samarbetsparti, United National Movement (UNM) parlamentsvalet.  Nu är partiet mitt uppe i den omvandling som ofta följer av en valförlust. Man har både tappat och vunnit nya medlemmar. Samtidigt visar opinionsundersökningar att stödet minskar för den sittande regeringskoalitionen Georgian Dream, som börjar få problem att infria sina vallöften.

15 juni 2014 är det lokalval i Georgien och för att stärka UNM:s representanter i regionerna, ordnade Stiftelsen i samarbete med International Republican Institute (IRI) två utbildningar på temat val. Mellan 28-31 mars och 1-4 april 2014 fick nästan hundra lokala företrädare från hela landet lära sig mer om valprocesser. Tanken var att deltagarna skulle få rätt verktyg för att i sin tur kunna utbilda lokala partimedlemmar. Som bakgrund användes den nya vallagen som också presenterades på plats av företrädare för den Nationella valkommittén.

Mosaik för hemsidan

Under konferenserna som ägde rum vid sjön Bazaleti, ett par mil utanför huvudstaden Tbilisi, var det föreläsningar om bland annat valövervakning, röstlistor och implementeringen av den nya vallagen. Ett praktiskt moment handlade om att simulera en valdag med röstande och rösträkning.

Om lokalvalen innebär en comeback för UNM återstår att se, men att valprocesserna ständigt förbättras i landet är ännu ett framsteg för Georgien som varit ett av de mest framgångsrika länderna i regionen vad gäller upprättandet av demokrati.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.