Diskussioner om demokrati med ALT

20 april 2014   Ideologi | Länder och regioner | Mänskliga rättigheter | Nyheter | Turkiet | Utbildning
Deltagare under konferensen

Deltagare under konferensen

Association for Liberal Thinking (ALT) är en av de främsta turkiska tankesmedjorna och lockar studenter från hela Turkiet till sina seminarier. Basen är i Ankara, men mellan 11 och 13 april 2014 samlades ett antal studenter och universitetsprofessorer i Istanbul för att diskutera demokratins grundprinciper. Konferensen arrangerades tillsammans med Jarl Hjalmarson Stiftelsen och tog avstamp i Nigel Ashfords bok, Principer för det fria samhället.

Under konferensdagarna blandades svenska och turkiska talare. Bekir Berat Özipek, professor i statsvetenskap och en av grundarna till ALT, talade om mänskliga rättigheter och förhållandet till demokrati. Cennet Uslu, professor som specialiserat sig på bland annat yttrandefrihet, avhandlade rättstatens grundstenar och Alim Yilmaz, filosofiprofessor gav sig på att definiera begreppet tolerans.

Text

Konferens med ALT i Istanbul 11-13 april

Från svenskt håll, deltog Mattias Svensson, författare och redaktör på magasinet Neo och Evelina Lorentzon, riskanalytiker på e-företaget Klarna. Mattias Svensson dissekerade frihetsbegreppet och Evelina Lorentzon höll ett pass om varför marknadsekonomi leder till välstånd.

Turkiet har ställts inför en rad utmaningar den senaste tiden. Det styrande partiet, AKP har skakats av korruptionsskandaler och premiärminister, Recep Tayyip Erdoğans inskränkningar av yttrandefriheten har väckt stor kritik – Erdoğan lät stänga ner både Youtube och Twitter.

I augusti 2014 är det presidentval i Turkiet och än står det oklart hur makten mellan premiärministern och presidenten ska fördelas. Lokalvalen som hölls i mars tyder på att stödet för AKP är fortsatt stort, men en del menar att det är en följd av bristen på stark opposition.

Trots eller kanske tack vare ovissheten om den närmaste tidens utveckling i Turkiet, har diskussioner om demokrati sällan förefallit så angelägna.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.