Venezuela – på väg mot inbördeskrig

19 februari 2014   Venezuela

Den senaste händelseutvecklingen i Venezuela är oroande och påminner i sin råhet och brutalitet om det som samtidigt sker i Ukraina, efter den venezuelanska regeringens attacker mot fredliga demonstranter

Protests in Venezuela on February 18

Protester i Venezuela den 18 februari

Tre personer har hittills dödats och hundratals skadats och arresterats. Regimens brutalitet blir allt råare. Massdemonstrationerna började som ett initiativ av ungdomar och studenter, dit allt fler människor anslutit sig.

Utvecklingen i Venezuela är ytterst oroväckande och inskränkningarna mot grundläggande mänskliga rättigheter och pressfrihet är oacceptabla. Att dessutom ställa in söndagens mässor och stänga kyrkor är ett brott mot religionsfriheten. Omvärlden måste sända en tydlig signal till Venezuelas president och regering att dessa handlingar inte kan accepteras.

Den ekonomiska situationen i Venezuela har, sedan president Maduro tillträdde, kraftigt försämrats. Inflationen är skyhög, vanliga människor har mycket svårt att införskaffa basvaror samtidigt som regeringen använder landets oljepengar till att köpa in vapen och ge ekonomiskt stöd till länder som Kuba och Nicaragua. Idag importerar Venezuela olja för att klara den egna energiförsörjningen.

Människor svälter och deras möjligheter att överleva dagen blir allt svårare. Därför är det fullt naturligt att de väljer att gå ut på gatorna för att protestera mot såväl ekonomiska orättvisor som avsaknaden av demokrati och bristen på respekt för mänskliga rättigheter.

Den venezuelanska regimens svar är ökad brutalitet och våld. Det alltmer brutala våldet mot demonstranter är oacceptabelt och ett brott mot grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

Omvärlden kan inte längre blunda. Vi måste kräva att president Maduro omedelbart upphör med allt våld och befriar de demonstranter, oppositionspolitiker och företagare med flera, som arresterats.

Christian Holm, riksdagsledamot
Ledamot av Jarl Hjalmarson Stiftelsens styrelse

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.