Skarp kritik mot domar i Egypten

5 juni 2013   Övriga länder och regioner | Nyheter

Egypten får nu skrap kritik för domarna den 4 juni mot 43 egyptier och utlänningar som arbetat för demokrati- och civilsamhällesorganisationer i landet. Bland de dömda finns bl.a. personal från amerikanska Freedom House och International Republican Institute samt tyska Konrad Adenauer Stiftung, vilka nu även tvingas avsluta sina verksamheter i Egypten.

“Ingen av de åtalade har gjorde något fel. De arbetade tillsammans med egyptier för att förverkliga deras dröm om ett fritt Egypten, men har i stället gjorts till syndabockar av en regering och ett rättsväsende som förrått ambitionerna från revolutionen den 25 januari 2011,” säger Freedom Houses chef David Kramer i en kommentar.

Den 12 juni vittnade Lorne W. Craner, chef för International Republican Institute inför det amerikanska representanthusets underutskott för Mellanöstern och Nordafrika. I sitt vittnesmål, jämförde Craner den demokratiska övergången i Egypten, som bara kan beskrivas som en “röra” och verkar gå i fel riktning, med Tunisien, som han menar att “vi ska vara blygsamt optimistiska om.”

Läs International Republican Institutes artikel om Craners vittnesmål

Läs Freedom Houses uttalande

Läs uttalandet från senator Patrick Leahy

Läs uttalandet från representanthusledamöterna Eric Cantor och Steny Hoyer

Läs tyska Spiegel Onlines artikel (på engelska)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.