Vad händer i Georgien?

23 maj 2013   Georgien

De två arresterade oppositionspolitikerna är United National Movement (UNMs) partisekreterare och landets f.d. premiärminister Ivane Merabishvili samt Zurab Chiaberashvili, f.d. hälso- och socialminister och i dag Presidentens representant i Kakheti-regionen. De anklagas för att ha anställt politiska aktivister i statliga program inför parlamentsvalet i oktober förra året.

Wilfred Martens

Wilfred Martens, ordförande för EPP

Wilfred Martens, ordförande för European People’s Party (EPP) menar att ”dessa gripanden är ett mycket allvarligt bakslag för Georgiens demokrati, då förre premiärministern Merabishvili, som partisekreterare för UNM och ledaren för det största oppositionspartiet är en potentiell kandidat inför det kommande presidentvalet som kommer att äga rum i oktober.”

Georgiens president Mikheil Saakashvili (UNM), vars mandatperiod går ut i slutet av detta år jämför utvecklingen i landet med Ukraina, där Viktor Janukovitj efter vinsten i presidentvalet 2011 fängslat sin politiska huvudmotståndare Julia Tymosjenko. Saakashvili menar vidare att arresteringarna hotar Georgiens framtida ambition om medlemskap i NATO och EU.

”Att dessa anklagelser är politiskt motiverade är solklart”, säger UNMs ledare i parlamentet David Bakradze i en kommentar. Arresteringarna äger rum i ett spänt politiskt klimat där den nye premiärministern Bidzina Ivanishvili från koalitionen Georgian Dream har uttalat att fler arresteringar av UNMs politiker är att vänta, bland annat i en intervju med Le Monde.

Under sin tid som inrikesminister 2006-2012 genomförde Ivane Merabishvili omfattande reformer av landets polisväsende, vilka resulterat i en tydlig minskning av kriminaliteten och korruptionen i Georgien. Under 2012 var han premiärminister.

Zurab Chiaberashvili har en lång diplomatisk karriär bakom sig, bland annat som ambassadör till Europarådet och Schweiz. Under 2012 var han hälso- och socialminister.

I ett uttalande från EU:s utrikeschef Catherine Ashtons talesperson framgår att man noga följer utvecklingen och att man förväntar sig ett rättvist och oberoende förfarande.

International Democrat Union (IDU) skriver i ett uttalande den 27 maj att “de demokratiska framsteg som Georgien gjort under UNM-regeringen nu ser ut att vara i fara. IDU uppmanar Premiärminister Ivanishvili att upphöra med de politiskt motiverade gripandena av oppositionsledare.”

Politiker från UNM har sedan valförlusten utsatts för en mängd attacker, bland annat blev ett antal av partiets parlamentsledamöter nedslagna i samband med protester den 8 februari, vilka Georgian Dream misstänks ligga bakom. Dessutom har ett antal av partiets lokalkontor utsatts för attacker. Hittills har ingen gripits för dessa dåd.

Även andra grupper har drabbats av den ökade osäkerheten. Den 17 maj utbröt våldsamheter då HBT-aktivister attackerades av religiösa extremister. ”Yttrandefrihet är ett grundläggande demokratiskt värde som måste respekteras, oavsett ens personliga övertygelser”, kommenterar Martens händelsen och uttrycker förvåning över bristen på kraftfull reaktion från regeringen i samband med attacken.

Läs EPP’s uttalande

Läs uttalandet från EU:s utrikestjänst

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.