Ledande UNM politiker gripna i Georgien

22 maj 2013   Georgien | Nyheter

Den georgiska åklagarmyndigheten meddelade på tisdagen att man arresterat två ledande oppositionspolitiker, UNMs partisekreterare Ivane Merabishvili, som under 2012 var landets premiärminister och innan dess inrikesminister samt Zurab Chiaberashvili, f.d. hälso- och socialminister samt Presidentens representant i Kakheti-regionen.

”Att arrestera sina politiska motståndare är ett tillvägagångssätt som inte hör en rättstat till”, kommenterar riksdagsledamoten Christian Holm, ledamot av Jarl Hjalmarson Stiftelsens styrelse. ”Det är viktigt att omvärlden reagerar och markerar att ett sådant agerande inte är acceptabelt. De internationella ledare som stöttade Ivanishvili fram till premiärministerposten bör känna ett extra ansvar för att sätta press på fortsatt demokratisk utveckling av Georgien”.

Bakgrunden till arresteringarna är att de anklagas för att ha anställt politiska aktivister i statliga program inför parlamentsvalet i oktober förra året. Merabishvili kommer även att åtalas för det polisvåld som ägde rum i samband med en demonstration i maj 2011.

Arresteringarna väcker frågetecken kring den politiska utvecklingen i Georgien. Den nye premiärministern Bidzina Ivanishvili från koalitionen Georgian Dream, har flertalet gånger uttalat att fler arresteringar av UNMs politiker är att vänta.

Georgiens president Mikheil Saakashvili (UNM), vars mandatperiod går ut i slutet av detta år jämför utvecklingen i landet med Ukraina, där Viktor Janukovitj efter vinsten i presidentvalet 2011 fängslat sin politiska huvudmotståndare Julia Tymosjenko. Saakashvili menar vidare att arresteringarna hotar Georgiens framtida ambition om medlemskap i NATO och EU.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.