IDU antar resolution om presidentvalet i Venezuela

19 april 2013   Nyheter | Venezuela

Efter hårda påtryckningar från det internationella samfundet, har valmyndigheten i Venezuela gått med på att göra en omräkning och revision av 46% av de räknade röstsedlarna. Detta har dock inte stoppat Nicolás Maduro från att redan nu svära presidenteden. Under överinseende av flera latinamerikanska ledare planerar Maduro att sväras in mitt på dagen, lokal tid, den 19 april. Oppositionen har meddelat att de inte tänker delta vid ceremonin.

International Democrat Unions exekutiva kommitté antog den 19 april en resolution om det venezuelanska presidentvalet under sitt möte i Helsingfors. Enligt resolutionen kräver IDU att en omräkning och revision av resultatet är nödvändigt för att försäkra venezuelaner och omvärlden om att resultaten är korrekta och spegla folkets vilja.

Läs resolutionen nedan

International Democrat Union

During the IDU Executive Committee meeting in Helsinki on 17th – 19th April, 2013 the IDU adopted the following resolution on the Venezuelan Presidential Elections

 

Considering that:

  • Democracy and freedom is based on peoples’ right to vote freely and transparently and results that leave no doubt about the final result
  • In the presidential elections held on 14 April in Venezuela both candidates assured the Venezuelan people and the world that they will back the audit and recount of 100 percent of the votes
  • The votes from Venezuelans who voted abroad have not been accounted for

 

The IDU therefore:

1) Calls upon the Venezuelan Electoral Commission to abandon any intention to recognize results until the recount and audit of 100 percent of Venezuelan voters is completed – both in country and from the Diaspora

2) Recognizes that both presidential candidates have agreed to an audit and recount of 100 percent of the votes.

3) In the strongest terms calls upon the Electoral Commission of Venezuela to recount and audit the result to assure Venezuelans and the world that the results are accurate and reflect the peoples’ will.

 

Ladda ner resolutionen i PDF-format

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.