NPP utmanar valresultatet i Ghana

14 januari 2013   Ghana | Nyheter

I december i fjol utropades Ghanas sittande president John Mahama från det styrande National Democratic Congress (NDC) till segrare i presidentvalet efter att ha fått 50,7 procent av rösterna. Hans motståndare Nana Akufo-Addo från JHS samarbetsparti New Patriotic Party (NPP) fick 47,74 procent och precis som 2008 blev det en seger med knapp marginal för NDC som då företräddes av den numera avlidne John Atta Mills.   

Politiker från NPP under ett JHS seminarium i Accra, juni 2012

Trots att internationella valobservatörer som Economic Community of West African States (Ecowas) och Coalition of Domestic Election Observers (CODEO) bedömde valet i Ghana som överlag fritt och rättvist, hävdar NPP att det fuskats. Kort efter att valresultatet presenterades gick representanter från NPP ut och fördömde det. ”Om man accepterar det här resultatet, misskrediterar man inte bara demokratin i Ghana utan hela demokratiseringsprocessen i Afrika”, sa en NPP-företrädare till brittiska BBC.

På grund av tekniska buggar i de nya biometriska registreringsmaskinerna som ska minska risken för fusk, uppstod långa köer till vallokalerna och valet fick förlängas ytterligare en dag. NPP menar att det förekommit problem och oegentligheter i samband med registreringen och räkningen av röster och att detta har gynnat den sittande Mahama. I en av Ghanas norra regioner ska Mahama ha fått 31 165 röster i stället för det korrekta antalet 21 165 stycken, enligt NPP.

Nu säger NPP att de kommer ta fallet till en domstol och valde att bojkotta den ceremoni där John Mahama officiellt fick förnyat förtroende som Ghanas president.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.