Rundabordssamtal i Istanbul om utmaningar i regionen

17 december 2012   Azerbajdzjan | Nyheter | Turkiet

Diskussioner i Istanbul med bland andra ambassadör Olof Ehrenkrona och Gerald Knaus, grundare av European Stability Initiative

Torsdagen den 13 december anordnade Jarl Hjalmarson Stiftelsen tillsammans med den turkiska tankesmedjan Association for Liberal Thinking och det azeriska oppositionspartiet National Independence Party of Azerbaijan, en rundabordskonferens i Istanbul om förutsättningar för att stärka öppna samhällen i regionen.

Vid konferensen deltog en rad politiker, akademiker och aktivister från de tre länderna, för att diskutera frågor såsom transitionen från auktoritärt styre till liberal demokrati, konstitutionella frågor samt olika aspekter av nationalism och historieskrivning i slutna samhällen.

Under konferensen betonades vikten av samarbete mellan Turkiet och Azerbajdzjan samt mellan politiker och aktivister, i arbetet med att stödja en demokratisk utveckling i området. Dessutom poängterade vikten av att oppositionspolitiker i diktaturer upprättar breda samarbeten med såväl andra politiker som med olika delar av civilsamhället, för att kunna påverka och uppnå förändring i demokratisk riktning.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.