Makedonska ungdomar på studiebesök i Bryssel

7 december 2012   Europeiska Unionen | Makedonien | Nyheter | Utbildning

För andra gången i år arrangerade Jarl Hjalmarson Stiftelsen (JHS) en studieresa till Bryssel för ungdomar från det makedonska regeringspartiet VMRO-DPMNE. Studiebesöket som pågick 26-29 november omfattade möten på EU och NATO. Ungdomarna som till största delen bestod av studenter, var knutna till VMRO-DPMNE:s ungdomsförbund eller hade lokala förtroendeuppdrag.

Makedonska ungdomspolitiker på besök hos EU-kommissionen.

Två av den makedonska regeringens mest prioriterade mål har varit medlemskap i NATO och EU. Makedonien var för några år sedan redo att gå med i NATO, men den infekterade namnkonflikten med Grekland satte stopp för ett medlemskap 2009. NATO-medlemmen Grekland hävdar att Makedonien i själva verket är en region i norra Grekland och anser sig ha rätt till namnet.

Bråket om namnet har även försvårat möjligheten till ett framtida EU-medlemskap för Makedonien. Landet uppfyller så gott som alla kriterier för ett inträde i unionen, men måste hitta en lösning på namnfrågan. ”Tidigare har det folkliga stödet för medlemsskap i EU och NATO varit i stort sett hundraprocentigt i Makedonien, men nu börjar folk tröttna på det här dödläget.”, konstaterade en av de unga politikerna.

Studiebesöket i Bryssel inleddes med ett besök hos Makedoniens EU-ambassadör, Andrej A. Lepavcov som berättade om den aktuella statusen i ansökningsprocessen om ett EU-medlemskap. Därefter följde möten med NATO:s Balkanhandläggare och Makedoniens egen representant till NATO.

Möte med Makedoniens EU-ambassadör, Andrej A. Lepavcov.

På Kommissionen fick deltagarna en grundlig genomgång av EU:s institutioner och politiska beslutsprocesser. Och på partiorganisationen European People’s Partys (EPP) fick de lära sig om EPP:s roll i unionen.

Studieresan rundades av med ett uppskattat besök i Europaparlamentet där gruppen fick träffa den svenska moderata delegationen samt lyssna till en av de yngsta invalda i Parlamentet, litauiskan Radvilè Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.