Ungdomar från georgiska UNM på konferens efter valförlusten

30 oktober 2012   Georgien | Kaukasus | Länder och regioner | Nyheter | Utbildning

Knappt en månad efter valnederlaget för georgiska United National Movement (UNM), samlades ett tjugotal partiaktiva ungdomar i Georgiens huvudstad Tbilisi för en konferens arrangerad av Jarl Hjalmarsonstiftelsen den 26-28 oktober 2012. Temat var ungdomsförbundets roll, men den färska valförlusten kom givetvis att genomsyra seminarierna.

Riksdagsledamoten Åsa Coenraads tillsammans med partiaktiva ungdomar från UNM.

För första gången på snart nio år sitter inte det västvänliga, liberala UNM i regeringsställning. I stället har en tillvaro som oppositionsparti precis börjat. Man räknar med att det kommer ske en intern gallring där de verkliga sympatisörerna stannar kvar medan de som mest var intresserade av makten försvinner ur partiet.

Konferensdeltagarna som kom från Tbilisi och andra regioner var besvikna på valutgången, men såg nu framåt.

Riksdagsledamoten Åsa Coenraads inledde med att ge råd kring hur man ska agera när man är i opposition och talade sedan om hur ungdomsförbundet kan bli bättre på att nå sina väljare. Dessutom föreläste hon om varför sociala medier är ett oslagbart sätt att marknadsföra sitt parti på.

Deltagare redovisar resultatet från ideologitestet.

James Marriott som är generalsekreterare i International Young Democrat Union (IYDU) höll ett föredrag om ungt ledarskap med exempel på vad som utgör en bra ledare. Han ledde också ett pass om hur man rekryterar nya medlemmar till sin organisation och gav deltagarna ett populärt test som avslöjade deras ideologiska kompass.

Trots att UNM går igenom en tuff tid är man inom partiet enig om vikten av att stå fast vid sin identitet och sina värderingar. ”Även om bara 20 procent röstar på oss, ska vi stå upp för det vi tror på”, konstaterade UNM-parlamentarikern David Darchiashvili och uppmanade de unga politikerna att fortsätta vara aktiva.

David Darchiashvili, parlamentsledamot i UNM om valförlusten.

I oktober 2013 är det presidentval i Georgien men eftersom konstitutionen har ändrats är det numera premiärministern som har makten. Premiärminister i Georgien är affärsmannen och ledaren för Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.