Fler kommentarer efter valet i Ukraina

30 oktober 2012   Nyheter | Ukraina

Efter söndagens parlamentsval i Ukraina pekar flera av de internationella valobservatörerna på ett antal faktorer som försvårade oppositionspartiernas chanser att driva en framgångsrik valrörelse. “Med tanke på maktmissbruket samt den överdrivna roll som pengar spelade i detta val tycks den demokratiska utvecklingen i Ukraina gå bakåt,” kommenterar Walburga Habsburg Douglas, som ledde OSSE:s valobservation i landet, under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Walburga Habsburg Douglas utanför det fängelse där oppositionsledaren Yulia Tymoshenko hålls inlåst, från tidigare i år

I den preliminär sammanställningen från de internationella valobservatörerna framgår hur missbruket av administrativa resurser, brist på öppenhet i finansiering av kampanjer och partier samt bristen på en balanserad mediabevakning ledde till en valrörelse som inte ägde rum på lika villkor för de olika partierna. Den främsta kritiken riktas mot utvecklingen i landet innan valdagen, där ökade statligt påtryckningar mot oberoende media och civilsamhällets organisationer samt fängelsedomarna mot två ledande oppositionspolitiker, Yulia Tymoshenko och Yuriy Lutsenko, bidrog till en mycket ojämna valkampanj.

“Ett land som fängslar sina politiska motståndare, stoppar sändningar från oberoende tv-kanaler samt trakasserar civilsamhällets organisationer är inte ett exempel på ett land som utvecklas i demokratisk riktning,” kommenterar den amerikanske kongressledamoten David Dreier, som ledde International Republican Institutes valobservatörer i landet.

Kritik riktas även mot den centrala valkommissionens vägran att presentera valresultaten för varje vallokal, vilket är en förutsättning för att kunna jämföra det officiella resultatet med det som registrerats under rösträkningen. Dessutom får valkommissionen hård kritik för sina förmöten som ägt rum bakom stängda dörrar, vilket kraftigt minskat öppenheten kring dess arbete. Dessutom saknades det, enligt de internationella valobservatörerna, en tydlig distinktion mellan staten och det styrande partiet i vissa regioner.

Den brittiske Europaministern David Lidington kommenterade under tisdagen valresultatet och konstaterade att “Ukrainas parlamentsval var en besvikelse. Även om väljarna hade ett brett spektrum av valmöjligheter fann de internationella valobservatörerna bevis för att dessa valmöjligheter var begränsade genom exempelvis en obalanserad mediemiljö, brist på insyn i hur de slutliga resultaten sammanställdes, och frånvaron av ledande oppositionskandidater, vilka fängslats som en följd av osunt tillämpad lagstiftning.”

Ordföranden för European People’s Party, Wilfred Martens gav följande uttalande under tisdagen: “Under de senaste två och ett halvt åren har president Yanukovich och hans regering mycket noggrant upplöst landets demokratiska vinster från den orangea revolutionen: organiserat politiskt motiverade rättegångar för att fängsla viktiga oppositionsledare, såsom Yulia Tymoshenko, stänga ner oberoende press, och nu, bedriva val på ett otransparent och bristfälligt sätt.”

Martens konstaterar vidare att om “å andra sidan den nya regeringen är uppriktig med att vilja driva Ukrainas europeiska integration framåt, måste den först släppa alla politiska fångar samt överge sina auktoritära metoder. Men under rådande omständigheter kan, och kommer inte, associeringsavtalet mellan EU och Ukraina ratificeras. Under tiden kommer EPP till fullo att stödja de viktigaste oppositionspartierna Baktivschina och UDAR och deras kamp mot den auktoritära utvecklingen.”

Läs sammanställningen från de internationella valobservatörerna  från Europarådet, OSSE, Europaparlamentet samt NATO:s Parlamentariska Församling (PDF)

Läs International Republican Institutes kommentarer

Läs Carl Bildts kommentar

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.