Oklart valresultat i Venezuela

8 oktober 2012   Nyheter | Venezuela

Vallokalsundersökningarna vid söndagens presidentval i Venezuela visade på en seger för Henrique Capriles på 4-5 procent, och i provinsen Carabobo kring 13-15 procent. Valet visade på ett historiskt högt deltagande kring 80 procent av de 19 miljoner registrerade väljarna, i ett land där det inte är obligatoriskt att rösta.

När den centrala valkommittén presenterade sitt resultat fick dock Chavez 54,42 procent av rösterna och Capriles 44,97. Detta resultat publicerades dock innan kommittén hade mottagit alla röster. 

Det är svårt att säga något om hur valprocessen gått till, då väldigt få valobservatörer ackrediterades och de som deltog representerade till stor del Sydamerikanska nationernas union. Endast ett tjugotal personer av de som inbjudits av oppositionen gavs ackreditering som valobservatörer.

Capriles har accepterat resultatet. I sitt tal efter att resultatet presenterats tackade han alla sina anhängare. Med metaforer såsom att plantera frön, bygga ett hus eller en väg som ska leda till ett nytt Venezuela, uppmanade han sina anhängare att inte känna sig besegrade utan istället känna sig stolta.

Han sade sig vilja fortsätta tjäna venezuelanerna samt ge dem hopp oavsett var han befinner sig. Capriles poängterade även att han inte kommer lämna de mer än 6 miljoner venezuelanerna som tror på honom samt att han vill stå upp för dem som även röstade på någon annan, men undvek att nämna Chavez i sitt tal. Som demokrat sade han sig respektera valresultatet samt att det andra alternativet fått mer röster och att det är så demokrati fungerar. Han ville erkänna och respektera folkviljan.

Ytterligare en gång utan att nämna Chavez, deklarerade Capriles att han hoppas regeringen efter 14 år ska se och förstå att nästintill halva landet inte håller med den.

Han refererade återigen till valresultatet och sade att folket valde mellan två alternativ och att på samma sätt som han respekterar de som röstade på regeringen bör regeringen respektera de som röstade på honom.

Politiska bedömare är samstämmig i att Chavez huvudsakliga fördel i valprocessen är maktmissbruket av tv-utrymmet samt i användandet av resurser för att finansiera kampanjakiviterer, trots att lagen förbjuder politiska partier att använda sig av offentliga medel. Förra måndagen avbröt en regeringskontrollerad radio och tv-station ett program i den privata kanalen Globovision i vilket Capriles medverkade.

Det latenta hotet om valfusk har tagits upp av flera grupper. En av de huvudsakliga teorierna av den politiska bedömaren Carlos Alberto Montaner är att registret över väljare består av två miljoner presumtiva väljare, som om det behövs, “röstar” för Chavez.

I sociala medier nämns exempel på oegentligheter, hot samt attacker mot Capriles hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.