Maktskifte i Georgien efter jämnt parlamentsval

2 oktober 2012   Georgien | Kaukasus | Länder och regioner | Nyheter

När valresultatet i Georgien presenterades tidigare i dag stod det klart att det styrande partiet United National Movement (UNM), lett av president Micheil Saakashvili har besegrats av Bidzina Ivanisjvilis koalition, Georgian Dream.

Väst- och EU-vänliga partiet UNM med Saakashvili i spetsen har formellt styrt Georgien sedan nyvalet i januari 2004. Saakashvili kom att förknippas med den så kallade Rosenrevolutionen hösten 2003 när han beklämd efter det riggade valet, gick in i parlamentet och avbröt den dåvarande, nyss omvalda presidenten Eduard Sjevardnadze som skulle hålla sitt öppningstal. Med sig hade Saakashvili en bukett rosor för att visa att protesten var fredlig och några månader senare hade han bildat regering.

Sedan dess har UNM bland annat tagit krafttag mot korruptionen, ett av Georgiens största problem sedan självständigheten från Sovjetunionen.

Men efter nio år som Georgiens största parti är det maktskifte på gång. Utmanaren Georgian Dreams ledare är politikern och affärsmannen Bidzina Ivanishvili som gjort sig känd som Georgiens rikaste man. Ivanishvili vill bland annat förbättra Georgiens frostiga relationer med Ryssland och bekämpa fattigdomen i landet.

Enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har valet gått fritt och rättvist till även om man beskriver själva kampanjen som polemisk och med en stundtals ganska hård retorik.

När 25 procent av rösterna var räknade på måndagseftermiddagen uppgav Georgiens centrala valkommission att Georgian Dream hade fått 53 procent av rösterna mot UNM:s 42 procent.

EU:s center-högerpartigrupp, European People’s Party (EPP) har kommenterat valet och menar att det är ett uttryck för att Georgien har stärkt sin demokatratiska ställning. Med en tydlig opposition kommer debatten äga rum i parlamentet i stället för på gatorna, konstaterade EPP:s ledare Wilfried Martens. Samtidigt återstår det att se om Georgian Dream kommer att fortsätta verka i en demokratisk riktning, tillade Martens.

Läs hela uttalandet här:

http://www.epp.eu/pressnew.asp?artid=1912

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.