Putin har återkommit till en helt ny spelplan

10 maj 2012   Artiklar | Nyheter | Ryssland

Oleg Buklemishev.

Vladimir Putin har för tredje gången tillträtt som rysk president. Men stämningarna i landet i dag är helt annorlunda mot under hans första presidentperiod, säger Oleg Buklemishev, ekonom och rådgivare till oppositionsledaren Michail Kasianov. “Bilden av presidentbilen som på invigningsdagen passerar genom en tom stad är symboliskt”. Buklemishev är övertygad om att myndigheternas våld mot oftast helt fredliga demonstranter visar att “intoleransen mot oliktänkande kommer att öka nu när Putin åter är president. Istället för att överbrygga nationella klyftor så tänker han uppenbarligen polarisera samhället ännu mer”. Oleg Buklemishev anser att under dessa förutsättningar kan även de “svagaste” av Medvedevs “politiska reformer” komma att rivas upp.

Det redan finns en kritisk massa av unga som är ivriga att förändra regimen med alla upptänkliga medel, dock övervägande fredliga sådana. Oleg Buklemishev hävdar att detta gör regimen oerhört irriterad.  Det innebär bland annat att ingen av ledarna  i dag kan visa sig offentligt utan rädsla för att bli utbuad.

Vladimir Putin har för tredje gången tillträtt som rysk president. Men han kommer tillbaka till ett land i en helt annan stämning, säger Oleg Buklemishev, ekonom och rådgivare till oppositionsledaren Michail Kasianov. “Scenen av installationen bilen passerar genom en tom stad är ganska symboliskt”. Buklemishev är övertygad om att myndigheternas våld mot främst fredliga demonstranter visar att “intolerans mot oliktänkande bara kommer att öka under nya Putin tid. Istället för att överbrygga den nationella klyftan han har uppenbarligen valt att polarisera samhället ännu mer”. Hennes anser att även “svagaste “av Medvedevs” politiska reformer “kan återkallas i denna miljö

Det redan finns en kritisk massa av unga ivriga att förändra regimen av icke-konstitutionella om övervägande fredliga medel. Oleg Buklemishev hävdar att detta gör regimen oerhört obehagligt. Och att ingen av ledarna kan uppträda offentligt utan rädsla för att bli utbuad.

“Polisen på söndagen används batonger och avledningstaktik för att avbryta en anti-Putin demonstration i centrala Moskva. Demonstrationen hade sanktionerades av myndigheterna men hade urartat i kaos”, rapporterade brittiska Telegraph samma dag som Putins invigningen. Oppositionsledaren Boris Nemtsov skrev på sin hemsida nemtsov.ru att “enligt inrikesministeriet i Moskva greps 436 personer”, men oppositionen hävdade att listan är betydligt längre: cirka 650 personer. Tre viktiga ledare för proteströrelsen greps: anti-korruption förkämpen och bloggaren Alexei Navalny, den liberale politiker Boris Nemtsov och vänsterledaren Sergej Udaltsov. Nemtsov släpptes snart efter att han dömts till böter.

De lokala myndigheterna hade givit tillstånd för 5000 deltagare att delta i demonstrationen på söndagen. Enligt Moscow Times rapporterade polisen aTT 8000 demonstranter passerat genom DE metalldetektorer som ställts upp där marschvägen började, “men folk kunde nå Bolotnaya Ploshchad via en alternativ rutt. Arrangörer uppskattade att det var  så många som 100.000 demonstranter”.

Oleg Buklemishev är övertygad om att frågan om regimens legitimitet är central för den framtida politiska utvecklingen i Ryssland. “I brist inhemska legitimitet kommer Putin aktivt att söka stöd utomlands. Tyvärr är flera utländska ledare inte beredd att avbryta kyssar-och-kramar-relationer med Putin och det kommer i slutändan skada Rysslands demokratiska möjligheter “, avslutar Buklemishev.

Moscow City Hall hade gett tillstånd för 5000 deltagare att delta i marschen och rally på söndagen. Moscow Times rapporterade att polisen sa 8000 demonstranter passerat genom metalldetektorer som inrättats i början av marschen vägen “, men folk kunde nå Bolotnaya Ploshchad via en alternativ rutt. Arrangörer uppskattade att det fanns så många som 100.000 demonstranter på hand.

Oleg Buklemishev är övertygad om att frågan om legitimitet är central för framtida politiska dynamiken i Ryssland. “I brist inhemska legitimitet Putin kommer att aktivt söka den utomlands. Tyvärr är flera utländska ledare inte beredd att avbryta kyssar-och-kramar relationer med Putin och det kommer i slutändan skada Rysslands demokratiska möjligheter “, säger Buklemishev.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.