Protester mot att Putin svärs in som president – igen

7 maj 2012   Nyheter | Ryssland

Copyright Ilya Yashin (Solidarnost)

“Polisen använde batonger och avledningstaktik för att på söndagen avbryta en anti-Putindemonstration i centrala Moskva. Demonstrationen hade sanktionerats av myndigheterna men övergick i kaos”, rapporterade den brittiska tidningen The Telegraph. Oppositionsledaren Boris Nemtsov skriver på sin hemsida nemtsov.ru att “enligt inrikesministeriet i Moskva greps 436 personer”, men oppositionen hävdar att listan är betydligt längre: cirka 650 arresterade. Tre oppositionsledare greps: anti-korruptionsförkämpe och bloggare Alexei Navalny, den liberale politikern Boris Nemtsov och vänsterledaren Sergej Udaltsov. Nemtsov släpptes efter att ha dömts till böter. De andra två andra oppositionsledare är fortfarande fängslade.

The Moscow Times rapporterade att sjutton demonstranter fått så allvarliga skador under sammandrabbningarna med polis att de behövde medicinsk vård. “Det var först mot slutet av dagen, efter anti-Putinprotester i flera städer, som [demonstrationen] övergick i våld. Putin kommer att sväras in under en påkostad ceremoni i Kreml där ledaren för den ryska ortodoxa kyrkan, patriarken Kirill, ska välsigna honom”, skrev Reuters.

Myndigheterna i Moskva hade gett tillstånd för 5 000 demonstranter att delta i söndagens protest. Moscow Times rapporterade att polisen uppskattade att 8 000 demonstranter passerat genom de metalldetektorer som som ställts upp i början av marschvägen, “men folk kunde nå Bolotnaya Ploshchad via en alternativ väg. Arrangörerna uppskattade att så många som 100 000 demonstranter deltog. Udaltsov förklarade per telefon för Kommersant-FM-radio, från Yakimanka polisstation, att arrangörerna inte väntat sig ett så stort deltagande.”

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.