Välbesökt seminarium om Azerbajdzjan

27 april 2012   Azerbajdzjan | Nyheter | Seminarier

Hans-Gunnar Adén (till vänster) och Gunnar Hökmark.

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker som nyligen besökt Azerbajdzjan i sin roll som ordförande för det politiska utskottet i Euronests parlamentariska församling och Hans-Gunnar Adén, tidigare ambassadör i Azerbajdzjan deltog på fredagen i ett seminarium om utvecklingen i Azerbajdzjan. 30-talet intresserade hade samlats för att lyssna och ställa frågor.

Hans-Gunnar Adén inledde med att hänvisa till en rad internationella index där Azerbajdzjan “klassas” som ofritt och diktatur. Han påpekade att det azeriska samhället snarare går bakåt än framåt vad gäller exempelvis mänskliga rättigheter. Hans-Gunnar Adén berättade även om sina erfarenheter bland annat av hur religionen påverkar det azeriska samhället. Gunnar Hökmark förklarade hur viktigt det är att politiker från väst besöker Azerbajdzjan, men att man då även träffar regimkritiker. “Detta ger kritikerna ett visst skydd” menade han.

Frågorna var många. Här är det riksdagledamot Elisabeth Björnsdotter Rahm som undrar om hjälp till oppositionen.

Hjalmarsonstiftelsens rapport – Azerbajdzjan i skuggan av en diktatur – delades ut till alla närvarande. Samtidigt lanserades en ny temasida på Stiftelsens hemsida. Besök den nya sidan Democracy for Azerbajdzjan.

Under seminariet diskuterades betydelsen av att Eurovision Song Contest hålls i Baku i slutet av maj. Men är det vettigt att detta evenemang arrangeras i Azerbajdzjan, undrade en åhörare, som också påpekade att Hockey VM 2014 ska hållas i Vitryssland. Även det en diktatur. Gunnar Hökmark menade att det är bra att många besökare kommer till Azerbajdzjan och förhoppningsvis får de se en bit av den azeriska verkligheten. Istället för enbart regimens friserade bild av landet. “Men Hockey VM bord inte hållas i Vitryssland” sa Hökmark och förklarade att där kommer evenemanget i stort bara utnyttjas av diktaturen.

 

 

Se och hör vad som mer sades på seminariet.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.