Ryssland stänger dörren för vitrysk opposition

10 april 2012   Nyheter | Vitryssland

Ryssland kommer fortsättningsvis att stoppa vitryska oppositionella politiker, journalister, med flera, att resa in i landet. Fram till dags datum har den vitryska oppositionen – personer som är förbjudna att lämna Vitryssland –  kunnat använda Ryssland som transitland för att resa utomlands.

Vladimir Pronichev, chef för den ryska gränskontrollen, meddelade den 6 april, att vitryska medborgare som finns med på listan över de som inte tillåts lämna landet kommer att stoppas från att  lämnaVitryssland via Ryssland för att resa vidare till andra länder. Dessa kommer att stoppas av både vitryska och ryska gränsvakter.

Tidigare i mars arresterades en stor delegation från den vitryska oppositionen på gräsen till Ryssland. Polisen öppnade flera administrativa ärenden mot politikerna. De flesta av dem dömdes att betala böter och några av dem fick sina pass konfiskerade.

Det finns för närvarande flera hundra vitryska aktivister, politiker och oberoende journalister som inte får lämna Vitryssland. Den vitryska regimen har nyligen lagt hundratals namn till denna svarta listan som ett resultat av det allt mer kylslagna klimatet mellan EU och Vitryssland. Senast adderades namn till listan efter att Europeiska unionen i slutet av mars  utökade sanktionerna mot enskilda som ekonomiskt stöttar Lukasjenko-regimen.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.