Oppositionsledaren Andrei Sannikau släppt från fängelset

16 april 2012   Nyheter | Vitryssland

Under den gångna  helgen släpptes den vitryske oppositionsledaren Andrei Sannikau och en av hand medhjälpare från fängelse. Båda hade dömts för anstiftan och deltagande i “massupplopp” i samband med presidentvalet den 19 december 2010. 

Andrei Sannikau (58) är en av president Lukasjenkas mest enträgna kritiker, tidigare vice utrikesminister och ledare för den oppositionella rörelsen European Belarus. Han släpptes den 14 april efter att ha avtjänat ungefär ett  och ett halvt år av sitt femåriga fängelsestraff. Han anklagades för att ha organiserat “massupplopp” under valnatten den 19 december 2010.

Den 15 april släpptes även Dzmitry Bandarenka (49), medhjälpare till Andrei Sannikau. Han avtjänade ett tvåårigt fängelsestraff  för att ha deltagit i “massupplopp” i samband med presidentvalet 2010.

I sammanhanget bör noteras att båda oppositionspolitikerna redan under den gångna hösten vädjade till president Lukasjenko om benådning. Detta skedde dock först nu, i mitten av april 2012, tre veckor efter  att EU beslutat att frysa tillgångarna för 29 vitryska företag och införa inreseförbud till EU för ytterligare ytterligare tolv personer.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.