NIPA kräver utredning av våld mot journalist

20 april 2012   Azerbajdzjan | Nyheter

Azerbajdzjan| 18 april misshandlades den azerbajdzjanska journalisten Idrak Abbasov svårt av vakter från det statliga oljeföretaget SACAR när han försökte filma företagets anställda som rev hus i byn Sulutapa. Rivningen tycks  liksom många andra fastigheter i Azerbajdzjan ha föregåtts av expropriering för att ge plats åt nya statliga projekt. Ett antal internationella organisationer, såsom Reportrar utan gränser och PEN, har protesterat mot behandlingen av Idrak Abbasov. Det har även National Independence Party of Azerbaijan (NIPA) som är Jarl Hjalmarson stiftelsens samarbetsparti i Azerbajdzjan.
New York Times rapporterade att “polisen på torsdagen förklarade att sju anställda i oljebolaget höll på att  “riva illegala hus” på bolagets egendom i byn Sulutepe när de attackerade och skadades av en folkmassa på 200-250 människor. Även “två invånare skadades i uppgörelsen,” enligt polisens uttalande som publicerats av nyhetsbyrån APA var en av dem Idrak Abbasov.

National Independence Party of Azerbaijan menade i ett pressmeddelande från den 20 april, att anställda hos SOCAR (State Oil Company Azerbajdzjan) använt “fysiskt våld mot journalister som bara  gjorde sitt jobb”. NIPA förklarade vidare att trots att flera poliser var närvarandede så gjorde dessa inget för att förhindra händelsen. “Trots ett antal liknande händelser, dödsfall och misshandel samt utpressning mot azeriska  journalister har regimen än så länge inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att finna och ställa förövarna inför rätta”.

NIPA förklarade att den tyranni och de kriminella metoder som den azeriska regimen använder sig av  “hotar landets framtid”. Partiet menar att myndigheterna på allvar måste utreda fallet Abbasov.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.