Utökade EU-sanktioner mot Vitryssland

23 mars 2012   Nyheter | Vitryssland
EU:s ministerråd beslutade i dag om nya sanktioner mot den vitryska regimen, som svar på förtrycket av den politiska oppositionen.
29 företag och 12 privatpersoner har lagts till listan med fler än 200 vitryssar som redan är svartlistad på grund av  delaktighet i förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter i sitt hemland. Personerna på listan är förbjudna att resa till någon av EU:s medlemsstater. Dessutom har deras och deras företags eventuella tillgångar inom Europeiska unionen frysts.I ett uttalande under utrikesministermötet i Bryssel, förklarade EU att de personer som lagts till listan inkluderar personer som dels stödjer regimen och dels ansvarar för förtryck av oppositionen.

“Vårt beslut idag är ett svar på den negativa utvecklingen som vi har sett i Vitryssland”, säger EU: s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton. “I stället för att öka förtrycket, måste Vitryssland släppa och rehabilitera alla politiska fångar och sätta stopp för tillbaka sina repressiva politik.”

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.