Protester väntas efter valet i Ryssland

5 mars 2012   Nyheter | Ryssland

Igår söndagen den 4 mars förklarade sig Vladimir Putin, Rysslands nuvarande premiärminister, för segrare i det ryska presidentvalet. En seger som överskuggades av rapporter om valfusk. Den centrala valkommissionen meddelat att när cirka 25% av röstsedlarna räknats hade Vladimir Putin fått drygt 63% av rösterna. Ett resultat som motsvarar vad som förutsades i vallokalsundersökningar tidigare på dagen.

Kommunistpartiets ledaren Gennadyi Zjuganov kom på andra plats med 17%, följd av oligarken Mikhail Prokhorov som fick närmare 7% rösterna. Nationalisten Vladimir Zhirinovsky fick ca 6% och Sergej Mironov, ledare för Rättvisa Ryssland fick 4% .

Efter att vallokalerna stängt, talade Vladimir Putin till 100 000 supportrar som samlats utanför Kreml. Han förklarade att han vunnit en” öppen och ärlig strid” och hade säkrat en ” klar seger” mot sina fyra motståndare. ” Jag lovade ju att vi skulle vinna, och vi vann. Ära vare Ryssland!” tillade han.

Som ett svar på anklagelserna om valfusk under dumavalet i december 2011 hade Putin givit order om att webbkameror skulle installeras i alla vallokaler, till en kostnad om cirka 500 miljoner dollar. Kritiker menade att denna kostsamma, kosmetisk åtgärd endast var avsedd att stävja kritiken om valfusk. Golos, en oberoende valövervakningsorganisation, informerade att man under valdagen fått in fler än  5 000 anmälningar om fusk. På samma sätt sa sig League of Voters,  en medborgerlig grupp som bildats efter dumvalet i december, sade sig ha noterat fler än 3 000 överträdelser.

Aleksei Navalny, oppositionell och bloggare mot korruption, förklarade att hundratals bussar användes för så kallad karusellröstning (samma personer röstar i mer än en vallokal) i Rysslands 91 000 vallokaler.

Medan regeringen och den nationella valkommissionen avvisade kritik och anklagelser om valfusk, gav oberoende övervakare och observatörer en annan bild av söndagens val. Redan vid lunchtid hade fler än 150 observatörer avhysts av polis eller tjänstemän från vallokaler i Moskva, rapporterade Rosvybory, en koalition av valobservatörer som leds av Alexei Navalny.

“Presidentvalskampanjen präglades av ojämlika villkor”, förklarade OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) på måndagen och tillade att “förutsättningarna var klart snedvridna till förmån för en av kandidaterna”. “Det fanns allvarliga problem med detta val redan från början. Poängen med val är att resultatet inte ska vara klart på förhand. Detta var inte fallet i Ryssland. Det fanns ingen verklig konkurrens …” sa Tonino Picula, särskilda samordnare för OSSE: s observatörsgrupp och ledare av OSSE:s parlamentariska församling.

Den ryska oppositionen erkänner inte valet som legitimt och har utlyst protester till  i dag, den 5 mars. “Ett stort antal människor erkänner inte Putin som legitim president och de kommer att fortsätta protestera mot honom på olika sätt, bland annat på gator och torg”, sa Alexei Navalny till BBC.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.