Vad händer i Azerbajdzjan?

28 mars 2012   Azerbajdzjan |

Gunnar Hökmark, moderat europapolitiker förklarar i en tidningsartikel att Azerbajdzjan är ett sekulärt samhälle, ”som definierar sig till Europa men som på grund av oljepengarna ger eliten och diktaturfamiljen ett utrymme att på en gång bejaka Europa men förneka europeiska värden”. Han menar att detta ställer flera krav på det Europa som denna vecka kommer till Baku, bland annat att ”inte låta sig duperas av diktatur som använder sig av de fasader som oljerikedomen har byggt och försöker ge bilden av att man är en demokrati samtidigt som man förbjuder oppositionen att verka”.

Läs artikeln

I Svenska Dagbladet kritiserar ledarskribent Claes Arvidsson Eva Hamilton och SVT, för att vara allt för eftergivna gentemot regimen i Azerbajdzjan:  ”Under den svenska uttagningen var det tyst om det Baku som inte är schlagerglitter. Och medan Shaw mår illa nöjer sig Eva Hamilton på SVT:s festivalhemsida med meningen: ”Azerbajdzjan definierar sig själva som en demokrati, men i praktiken styrs landet i hög grad av presidentfamiljen”, samt en länk till UD:s hemsida …”

Läs ledaren

Hjalmarsonstiftelsen har en temasida om utvecklingen i Azerbajdzjan. En utveckling som inger oro vad gäller mänskliga rättigheter men även den politiska oppositionens möjligheter att verka.

Temasidan är tänkt att fungera som informationscenter för fakta om Azerbajdzjan.

Gå till temasidan

Stiftelsen har även arrangerat två seminarier om Azerbajdzjan

i Örebro den 16 mars

i Stockholm den 27 april

Stiftelsen har också publicerat en intervjurapport (mars 2012) om vad som händer i Azerbajdzjan. En uppdatering och om rapporten kan man läsa i Svensk Tidskrift (25 maj 2012).

Läs artikeln

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.