Glöm inte Ukraina

8 februari 2012   Ukraina

Vid årsskiftet överfördes Julia Tymoshenko, tidigare premiärminister och partiledare för ukrainska Batkivshchyna, till ett fängelse cirka 500 km från huvudstaden Kiev. Detta skedde ”trots tydliga bevis på hennes allvarliga hälsotillstånd och det faktum att hon dittills hade vårdats på sjukavdelningen i häktet och inte kan röra sig utan hjälp” förklarar en talesperson för Batkivshchyna. Varken hennes familj eller hennes advokater informerades i förväg om förflyttningen.
Både EU och USA har kritiserat processen mot Julia Tymosjenko som politiskt motiverad.
Ytterligare ett tecken på att detta stämmer är att hennes make Oleksandr Tymosjenko i början av januari sökte och beviljades asyl i Tjeckien. Orsaken till flykten var enligt dottern Eugenia Tymosjenko: “Han ville inte att de skulle kunna använda honom för att sätta press på min mamma, som de gjorde 2001 när hela vår familj utsattes för politiskt motiverat förtryck på grund av min mors oppositionella aktiviteter”.
Julia Tymosjenko dömdes i oktober 2011 till sju års fängelse för beslut som fattades under hennes tid vid makten.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.