Straffet skärpt för oppositionell presidentkandidat

12 januari 2012   Nyheter | Vitryssland

Mikola Statkevitj, en av kandidaterna i presidentvalet i december 2010, har av myndigheterna i Sjklou, östra Vitryssland, dömts  till tre års fängelsestraff  på ”sluten anstalt”. Detta innebär att det sexåriga straff han dömdes till i maj förra året till hälften ska avtjänas i ett fängelse med extra hög säkerhet.

Domen meddelades under en rättegång som hölls i arbetsläger nr 17, där Mikola Statkevitj avtjänar sitt fängelsestraff. Han hade redan tidigare anklagats av fängelseadministrationen för att ha skrivit brev från fängelset som publicerats i olika medier. Under den nu aktuella rättegången anklagades han bland annat för att inte ha burit sitt identifikationsnummer (som alla fångar tilldelas) syligt på kläderna, samt att han underlåtit att skriva upp sina näsdukar på listan över personliga tillhörigheter.

Den nya domen innebär att Mikola Statkevitj kommer att överföras till en sluten anstalt på grund av “ständiga kränkningarna av arbetslägrets interna regler.”  Eftersom rättegången hölls i arbetslägret kunde vare sig Mikola Statkevitjs fru eller media närvara under domstolsförhandlingar.

Mikola Statkevitj dömdes till sex års fängelsestraff i maj 2011, för “att ha organiserat kravaller” på valdagen den 19 december, 2010, när tusentals och åter tusentals människor gick ut på gatorna i Minsk för att protestera mot det riggade presidentvalet.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.