Nya restriktioner för Internet i Vitryssland

11 januari 2012   Östra Europa | Befria nätet | Vitryssland

Den 6 januari 2012 trädde ett tillägg till en lag i kraft som ytterligare begränsar tillgång till Internet i Vitryssland. Enligt Global Legal Monitor (amerikanska kongressens juridiska bibliotek) innebär det nya tillägget att man från Vitryssland begränsar ”besök och/eller använde av utländska webbplatser”. Överträdelse av dessa regler räknas som en förseelse och straffas med böter på upp till US $ 125.

 

Lagen kräver att alla företag i Vitryssland endast använder inhemska Internet-domäner för att tillhandahålla online-tjänster, sälja via nätet eller utbyta e-postmeddelanden.

I lagen anges att ägare och förvaltare av Internet-caféer och andra ställen som erbjuder tillgång till Internet ska hindra användare från att besöka webbplatser som ligger utanför Vitryssland. Om besökarna trots allt bryter mot denna regel så ska detta rapporteras av caféägarna till myndigheterna. Redan tidigare har besökare på Internet-caféer tvingats registrera sig med pass. Enligt vissa källor gäller de nya reglerna även delade anslutningar (till exempel i ett hyreshus) och privatpersoner som låter andra använda sina hemdatorer för att surfa på nätet.

Lagen nämner pornografiska webbplatser och webbplatser som innehåller information av en extremistisk karaktär som exempel på sådana som ska blockeras av myndigheterna.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.