Myndigheterna trakasserar vitrysk tidning

18 januari 2012   Östra Europa | Vitryssland

Myndigheterna i staden Viciebsk trakasserar anställda på Vitsebsky Kurier, den äldsta och för närvarande enda oberoende tidning i östra Vitryssland.

Sent på natten stoppade polisen och grep tidningens chefredaktör och en journalist som hade 10 000 exemplar av den senaste utgåvan av tidningen i bilen.

Polisen öppnade två nya ”administrativa ärenden” mot tidningen, varav det ena gällde “smutsig registreringsskylt”. Som ett resultat beslagtog myndigheterna Aleh Barshcheuskis körkort. Barshcheuski är chefredaktör och det var han som körde bilen. Även bilen beslagtogs liksom de 10 000 exemplaren av Vitsebsky Kurier.

Myndigheterna fortsätter att sätta press på oberoende journalister verksamma vid Vitsebsky Kurier. Ytterligare en bil med en journalist från Vitsebsky Kurier stoppades nyligen av polisen utan någon officiell förklaring.

Enligt Volha Karach, en av tidningens representanter, kända medborgarrättsaktivist och politiker från United Civic Party, förklarar att myndigheter var särskilt intresserad av att konfiskera den senaste utgåvan av tidningen eftersom den innehåller en analys och fakta om frihetsberövandet och straffet för Ales Bialiatski, Vitrysslands ledande människorättsförsvarare.


Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.