Valobservatörer såg valfusk i Ryssland

8 december 2011   Nyheter | Ryssland | Seminarier | Utrikespolitik

From left Ulrik Nilsson, Elisabeth Björnsdotter Rahm, Stefan Caplan och Margareta Cederfelt.

Det fanns definitivt möjligheter till valfusk, konstaterade fyra moderata riksdagsledamöter som besökte Ryssland under Dumavalet den 4:e december. På torsdagen gästade de Hjalmarsonstiftelsen under ett frukostseminarium.

Framför allt, konstaterade paneldeltagarna, fanns det uppenbara möjligheter

att fuska inom ramen för så kallad mobil röstning och vid de många obevakade valurnorna som fanns i de över 90.000 vallokalerna runt om i landet. Ulrik Nilsson berättade om förkryssade vallistor (Enade Ryssland hade kryssats för redan från början). Stefan Caplan konstaterade att i vallokaler han besök fanns med fler valsedlar än röstande, efter att valet avslutats!

– Enade Rysslands grepp om den ryska folksjälen håller på att minska väsentligt, förklarade Ulrik Nilsson på frukostseminariet när han fick frågan om vad valresultatet kan leda till.

Han och övriga valobservatörer gav publiken en unik inblick i hur det gick till i ett antal av de många vallokalerna. Bilderna som återgavs visar på brister i systemet vilket möjliggör fusk.

Bristande valsekretess var också något som flera av observatörerna uppmärksammat. Hur valsedlar granskats av valförrättare (alla har en valsedel där man kryssar för det parti man röstar för) och hur flera personer röstat tillsammans.

– I en vallokal fanns det ett enda valbås, så det blev ett statement i sin när någon vill utnyttja detta …, sa Ulrik Nilsson.

– Jag var i Irkutsk i södra Sibirien, berättade Elisabeth Björnsdotter Rahm.

Hon förklarade att observatörernas tolk hade förhörts av säkerhetspolisen och att valresultaten i flera av de vallokaler hon besökt förvånade även de ryska valförrättarna:

– Den kvinnliga ordföranden i en vallokal läste upp resultatet och man kunde se hur förskräckt, ja rent av panikslagen hon var. Kommunisterna hade vunnit!

– I många andra länder kommer människor fram till oss  och vill tala. Men inte i Ryssland, förklarade Margareta Cederfelt som varit valobservatör i en rad länder.

Läs OSCE rapport om Dumavalet 2011

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.