Fortsatt förtryck i Vitryssland

20 december 2011   Artiklar | Vitryssland

Efter rättegången mot ledande vitryska människorättsförsvarare Ales Byalyatski beslutade rådet i Europeiska unionen den 16 december 2011, för att ytterligare förstärka de restriktiva åtgärderna mot den vitryska regimen och de individer som deltar i förtrycket mot den demokratiska oppositionen och det civila samhället. Rådet lade ytterligare två personer – som har varit inblandade i rättegången mot människorättskämpen Ales Byalyatski – till listan över de som inte släpps in i något EU-land och vars eventuella tillgångar inom EU fryses.

Samtidigt har årsdagen av det senaste presidentvalet (den 19 december 2010) uppmärksammats på olika sätt i Vitryssland. Ett val som slutade i massprotester och en därpå följande exceptionell våg av förtryck mot  oppositionen, oberoende journalister, liksom resten av det vitryska civilasamhället.

På valdagens kväll den 19 december 2010, samlades närmare 50.000 människor i huvudstaden Minsks centrum. Man protesterade mot att president Alexandr Lukasjenko förklarades som vinnaren av valet och att var och en av hans nio rivaler fick färre än 3 procent av rösterna. Minst 700 fredliga demonstranter greps denna första kväll när myndigheterna slog till mot demonstranterna. Två av de oppositionella presidentkandidaterna är fortfarande fängslade – Andrei Sannikau och Mikola Statkevitj.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.