Arresteringar av demonstranter i Ryssland

7 december 2011   Artiklar | Ryssland

Under de senaste dagarna har tusentals människor samlats för att demonstrera mot resultatet av valet till den ryska Statsduman som hölls den 4 december. Minst 15 000 människor samlades på måndagen i centrala Moskva. Igår tisdag protesterade tusentals personer inte bara i Moskva utan även i S: t Petersburg, samt i en del andra större städer. Sammantaget innebär detta att vi nu ser de första större folkliga protesterna i Ryssland sedan 1993.

Demonstranterna ropade “Putin är en skurk och tjuven” och hänvisar både till valfusk och omfattande klagomål på att Förenade Ryssland och dess politik är ett av de främsta skälen till Rysslands utbredda korruption. Fler än 550 personer greps i huvudstaden på tisdags kvällen. Omkring 250 demonstratnter greps i St Petersburg. Ytterligare 25 demonstranter uppges ha gripits vid en liknande protest i staden Rostov-na-Donu.

Bland de gripna fanns Oleg Orlov, ledare för människorättsorganisationen Memorial, Sergei Mitrokhin, ledare för det liberala partiet Yabloko, Boris Nemtsov, tidigare vice premiärminister och en av ledarna för People’s Freedom Party (Parnas) och Eduard Limonov, ledare av oppositionspartiet Other Russia. (Boris Nemtsov har senare släppts utan kvarstående anklagelser.)

Tidigare på måndagen häktades Ilya Yashin, ledare för ungdomsorganisationen inom Solidatitet och ordförande i Parnas lokala Moskva-avdelning, och Alexei Navalny, välkänd bloggare-mot-korruption. De båda dömdes till 15 dagars fängelse för olydnad mot polisen.

Flera stora online-nyhetskanaler, inklusive online-TV-stationen Dozhd och populära blogg-plattformen LiveJournal, har sedan 4 december periodvis inte varit tillgängliga. Oberoende online-media och webbplatser för valobservatörer har också drabbats av flera attacker.

OSSE:s observatörer kritiserade valprocessen för “begränsad politisk konkurrens och brist på rättvisa” samt “avsaknad av åtskillnadmellan det styrande partiet och staten”. Samtidigt har Dmitrij Medvedev, Rysslands president tillbakavisat internationell kritik, och menat att sådan innebär en inblandning i Rysslands inre angelägenheter.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.