Fler anklagelser mot Julia Tymosjenko

8 november 2011   Artiklar | Ukraina

Ukrainska skattemyndigheter har återupptagit fyra tidigare brottmål mot Julia Tymosjenko, förre premiärministern och oppositionsledaren, som för mindre än en månad sedan dömdes till sju års fängelse. De ny-gamla anklagelserna gäller brott som hon påstås ha begått under sin tid vid makten.

De fyra händelser som myndigheterna nu än en gång tänker utreda inträffade vid slutet av 1990-talet när Julia Tymosjenko var chef för företaget Energisystem i Ukraina (UESU). I samtliga fall handlar det om påstådd skatteflykt. UESU var dåtidens viktigaste ukrainska importör av rysk naturgas. Anklagelserna avskrevs för några år sedan och fallen stängdes officiellt av den tidigare ukrainska riksåklagaren. År 2005 bekräftade Högsta Domstolen att detta hade skett på ett korrekt sätt.

Nya rapporter om Julia Tymosjenkos hälsotillstånd visar att hennes hälsa kraftigt försämrats under fängelsevistelsen. När hon nyligen hade besök av sin advokat Serhiy Vlasenko, kunde hon inte genomföra mötet på grund av svåra ryggsmärtor.

Den 11 oktober dömde Julia Tymosjenko till sju års fängelse och böter på $ 188 miljoner euro. Hon tillåts dessutom inte att inneha offentliga ämbeten under tre år.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.