Dödsdomar i Vitryssland

30 november 2011   Artiklar | Vitryssland

Dzmitry Kanavalau och Uladzislau Kavaliou har av Vitrysslands Högsta domstol dömts till döden för det bombdåd i Minsk tunnelbana som dödade 15 personer den 11 april i år. De två dömda har ingen koppling till den vitryska politiska oppositionen och den klappjakt på oppositionella som många befarade skulle bli följden av bombdådet har inte blivit verklighet.

Den vitryska människorättsorganisationen Viasna (vars ledare nyligen dömdes till flera års fängelse) fördömer dödsstraffen och menar att utredningen kring explosionen i Minsk tunnelbana, liksom hela rättegången mot Dzmitry Kanavalau och Uladzislau Kavaliou, vare sig var professionell eller övertygande:

”Observatörer rapportera allvarliga processuella kränkningar under förundersökningen och den rättsliga prövningen. De tilltalades rätt till rättsligt skydd var allvarligt begränsat. De anklagades rapporter om fysiska och psykiska påfrestningar under förundersökningen har inte ordentligt undersökt.”

Viasna förklarar på sin hemsida att under rättegången så har ett antal offer uttryckt tvivel på att Dzmitry Kanavalau och Uladzislau Kavaliou varit inblandade i terrordådet

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.