Arabiska våren har inte förändrat mycket för Israel

16 november 2011   Övriga länder och regioner | Seminarier

Hirsh Goodman är senior research associate vid institutet för nationell säkerhet vid Tel Avivs universitet. Han är tidigare journalist och har författat en rad böcker om säkerhetspolitik. På onsdagen gästade han Jarl Hjalmarson Stiftelsen och berättade om situationen i Israel. Tillsammans med Karin Enström, (M) ordförande för riksdagens utrikesutskott förde Goodman ett samtal på temat ”How the Arab Spring Changed Israel’s Role in the Middle East”.

Hirch Goodman, säkerhetspolitisk expert från Israel.

Ett 30-tal intresserade lyssnade till Hirsh Goodman när han förklarade att mycket är det samma i dag efter den Arabiska våren men att han är orolig för alla de vapen som efter numera finns i omlopp i länderna runt om Israel –stater med i många avseenden instabila strukturer.  Samtidigt menade han att Israels samarbete med Egypten fungerar ganska bra. ”Det dagliga arbetet karakteriseras av pragmatism”.

 -Blodspillan i Syrien riskerar att bli långvarig, sa Hirsh Goodman och förklarade att man i Israel känner en viss lättnad över att arabstaterna nu vänder blickarna inåt, mot de egna.  Samtidigt ansåg Hirsh Goodman så är förväntningar på förändringar efter den Arabiska våren inte särskilt stora i Israel.

30-talet gäster kom för att lyssna till Hirsh Goodman och Karin Enström.

 På en fråga från publiken om Israels förhållande till Iran svarade Hirsh Goodman att man inte oroar sig särskilt mycket för Irans utveckling av eventuella kärnvapen. Detta eftersom Iran är väl medvetna om Israels anti-missil-system samt att Israel har kärnvapen, vilket skapar en maktbalans länderna emellan.

 Vad gäller Israels förhållande till den palestinska befolkningen sa Hirsh Goodman att Israel måste ta Palestina på allvar. Fortsätter utvecklingen som i dag så kommer det om tio år att bo fler judar på Västbanken än araber i Israel(!).

 -Det här ställer krav på snabba åtgärder. Och vi kan inte vänta på att palestinierna ska bestämma sig. Israel måste göra något åt Västbanken. Vi måste vara pragmatiska.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.