Ales Bialiatski dömd till 4,5 års fängelse

24 november 2011   Artiklar | Vitryssland

I dag dömdes den vitryske människorättsaktivisten Ales Bialiatski till fyra och ett halvt års fängelse. Bialiatski är en av Vitrysslands mest kända aktivister för mänskliga rättigheter, chef för den vitryska människorättsorganisationen Viasna och vice ordförande för den internationella organisationen International Federation for Human Rights.

Vid sidan av fängelsestraffet skall Bialiatski betala runt 83 000 USD i böter och hans egendomar kommer att konfiskeras. Den formella åtalspunkten är ”undanhållande av vinster i särskilt stor skala”, Rättegången som hölls i Pershamaiskis distrikstsdomstol i Minsk, bevakades av representanter från internationella rättighetsorganisationer, oppositionspolitiker och utländska diplomater.

Den 49-årige aktivisten häktades 4 augusti, efter att den vitryska skattemyndigheten fått reda på att han öppnat konton i utländska banker för att kunna bedriva Viasnas verksamhet. Uppgifterna uppges ha lämnats av det litauiska justitieministeriet och Polens justitiekansler.

Myndigheterna bedömde pengarna på Bialiatskis konton som egna inkomster, och anklagade honom för att försöka dölja dem. Pengarna, som satts in av olika organisationer för att stödja arbetet för mänskliga rättigheter i Vitryssland, användes aldrig som personliga medel utan för att finansiera aktiviteter som valövervakning och stöd till offer för politiskt förtryck.

I sitt slutgiltiga anförande I rätten den 23 november jämförde Bialiatski vitryska KGB:s metoder med de som användes i Sovjet. Han yrkade på sin oskuld, och förklarade att målet varit politiskt motiverat från första stund.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.