Tymosjenko dömd till sju års fängelse

12 oktober 2011   Artiklar | Ukraina

Julia Tymosjenko dömdes till sju års fängelse samt att betala skadestånd om $ 188.000.000 till den ukrainska staten. Hon förbjuds dessutom att under tre år efter avtjänat straff ställa upp i allmänna val. “[Det här] skadar allvarligt Ukrainas europeiska integration och skapar tvivel om förverkligande av associationsavtalet”, säger Viktoria Siumar som leder Independent Media Institute i Kiev.

Viktoria Siumar menar att president Janukovytj visat att han inte vill lyssna till vad EU: s ledare har att säga. “Han beter sig som en typisk post-sovjetisk auktoritära ledare. Det viktigaste för honom – [är] att bli av med en politisk rival.”

Området utanför domstolen i Pecherski i Kiev kryllade av kravallpolis där anhängare och motståndare till Julia Tymosjenko höll konkurrerande manifestationer. Ett antal personer rapporterades skadade i sammandrabbningar med polisen. “Domstolen har redan förbjudit alla möten i centrala Kiev, vilket strider mot rätten till mötesfrihet”, säger Viktoria Siumar. Hon tror att efter dagens händelser kommer “situationen med mänskliga rättigheter och demokratiska normer att försämras snabbt”
Enligt domen ska Julia Tymosjenko, förutom sju års fängelse, betala ersättning till den ukrainska staten med $ 188 miljoner för de förluster som sägs ha skapats till följd av gaskontraktet från 2009. Hon förbjuds även att ställa upp i allmänna val under tre år efter avtjänat straff. Detta innebär att hon inte kan ställa upp i vare sig parlamentsvalet 2012 eller presidentvalet 2015.

Efter domen förklarade Wilfried Martens, ordförande för Europeiska folkpartiet (EPP), att förhandlingarna om Ukrainas Associeringsavtalet med EU bör stoppas. “Tyvärr har rättsprocessen under rättegången med Julia Tymosjenko, upprepade gånger inneburit brott mot mänskliga rättigheter. Dessutom visar domarens beteende att domstolarna i Ukraina inte är oberoende utan används för att eliminera politiska motståndare”, förklarade Martens.

Catherine Ashton, EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, var också kritisk å Europeiska unionens vägnar: “EU är djupt besviken på domen … Domen satte punkt för en rättegång där man inte respekterat internationella normer för en rättvis, öppen och oberoende juridisk process … Detta bekräftar tyvärr att rättvisan tillämpas selektivt, i ett politiskt motiverat åtal mot ledarna för oppositionen och medlemmar ur den tidigare regeringen.”

EU har upprepade gånger varnat regeringen i Ukraina att det planerade bilaterala associationsavtalet om frihandel inte kan ratificeras av EU-länderna om Julia Tymosjenko hamnar i fängelse, eller hindras från att kandidera i parlamentsvalet 2012.

Julia Tymosjenko har 15 dagar på sig att överklaga domen.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.