Nya anklagelser mot Julia Tymosjenko

14 oktober 2011   Artiklar | Ukraina

Ukrainska myndigheter har de senaste dagarna kommit med nya signaler kring Julia Tymosjenkos öde. President Viktor Janukovitj har låtit antyda att Tymosjenko kan komma att släppas efter en juridisk reform. Detta samtidigt som den ukrainska säkerhetstjänsten kommer med nya korruptionsanklagelser mot henne.

Två dagar efter det att Julia Tymosjenko dömdes till sju års fängelse inleder nu den ukrainska säkerhetstjänsten SBU en ny förundersökning, efter misstankar om att den tidigare premiärministern och nuvarande oppositionsledaren ska ha försökt förskingra 405 miljoner dollar av statliga medel. Detta ska ha ägt rum i samarbete med en regeringsmedlem under hennes tid som VD och ägare för United Energy Systems of Ukraine (UESU), landets största elbolag, vid mitten av 1990-talet.

De förvånande anklagelserna anknyter till en period där ukrainarna såg sitt land skakas av post-sovjetisk laglöshet och egendomliga affärsuppgörelser.

Enligt säkerhetstjänsten anklagas Julia Tymosjenko officiellt för konspiration, i sin roll som fd VD och ägare av UESU då bolagets skulder på 405 miljoner dollar togs över av den ukrainska regeringen. Detta involverar således också den dåvarande Premiärministern Pavlo Lazarenko i anklagelserna.

Det nya brottmålet öppnades med anledning av klagomål från den nuvarande ukrainska Premiärministern Mykola Azarov och Rysslands Försvarsminister Anatoly Serdyukov.

Den 11 oktober dömde distriktsdomstolen Pecherski i Kiev Julia Tymosjenko till sju års fängelse samt 188 miljoner dollar i böter. Tymosjenko förbjöds även från att inneha politiska poster under en treårsperiod.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.