Anders Åslund om Putin i Moscow Times

27 oktober 2011   Artiklar | Ryssland

Efter en lång vila, alternerandes mellan PR-trick och utlandsresor med Gazprom, har premiärminister Vladimir Putin plötsligt vaknat upp i och med tillkännagivandet om sina förnyade presidentambitioner och ett flertal betydande politiska uttalanden.

Putins tal till Förenade Rysslands konvent den 24 september var rent populistiskt. Hans diskussion vid en VTB Capital konferens den 6 oktober gav en ovanligt seriös politisk linje. Och en rysk tv-intervju den 17 oktober hamnade något däremellan. Men genom att separera den solida politiken från propagandan framkommer en tämligen klar politisk linje.

Putin har utvecklats mest kring Världshandelsorganisationen. Från 2000 till 2003 eftersträvade han kraftfullt en rysk anslutning, men under Dimitri Medvedevs presidentskap har han snarare hämmat ett ryskt inträde. Nu tycks han ha rett ut denna kamp med sig själv. Vid VTB konferensen svarade han på frågan om ett medlemskap i Världshandelsorganisationen är bra eller dåligt för Ryssland. ”Jag säger att det är 50/50, men överlag finns det troligtvis mer plus än minus för Ryssland,” sade Putin. ”Vi överger inte detta mål, och vi är redo att ansluta oss till Världshandelsorganisationen i full utsträckning, men vi gör det enbart såvida de inte sätter upp oacceptabla villkor för Ryssland.”

Läs hela artikeln i Moscow Times

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.