EPP ordförande får inte träffa Julia Tymosjenko

13 september 2011   Artiklar | Ukraina

Wilfried Martens, ordförande för EPP, begärde under sitt besök i Ukraina, den 13-16 september, tillstånd från Pechersk tingsrätt i Kiev för att få besöka tidigare premiärministern Julia Tymosjenko i häktet. Begäran avslogs. Nyligen ajournerades rättegången till den 27 september efter påtryckningar från USA och EU.

Domarens hantering av rättegången har lett till kritik från Julia Tymosjenkos anhängare. Dessutom hävdar hennes advokater att den snabbt genomförda rättegången inte gav dem tillräckligt med tid till att förbereda ärendet. Advokaterna uppmanar också rätten att ändra de restriktioner som införts mot Julia Tymosjenko samt att frige henne från häktet.

Rättegången var tänkt att avslutas måndagen den 12 september med åklagarens och Tymosjenkos respektive slutpläderingar. Julia Tymosjenko har tidigare sagt att hon väntar sig ett domslut under denna vecka.

“Beslutet att skjuta upp rättegången visar att målet håller på att bryta samman,” sade Tymosjenko i rätten under måndagen.

Det är värt att notera att Julia Tymosjenko är en av cirka 400 före detta tjänstemän under utredning för brott som påstås ha begåtts under Tymosjenkos regeringstid. Kritiker anser att det endast är de politiska motståndarna till president Viktor Janukovitj som åtalas.

Julia Tymosjenko ses som den främsta oppositionella kandidaten i nästa års parlamentsval. Döms hon kan hon inte ställa upp i valet.

Ett antal experter misstänker att rättegången har skjutits upp för att undvika pinsamheter inför president Viktor Janukovitj resa till FN:s generalförsamling nästa vecka.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.