Svensk protest mot vitryska regimens våld

23 juni 2011   Artiklar | Utrikespolitik | Vitryssland

Under gårdagens kväll samlades närmare 9000 personer på centralt belägna torg i städer runt om i Vitryssland för att i ”tysthet” protestera mot den vitryska regimen. På flera platser tog polisen till våld och en svensk diplomat i Minsk angreps. I dag framför utrikesminister Carl Bildt en protest och kallas Vitrysslands ambassdör till UD.

För att inte provocera polisen att ta till våld samlades demonstranterna och vandrade under tystnad. När bilar tutade för att visa sitt stöd för demonstranterna började man dock klappa i händerna. Polisen och specialstyrkor försökte blockera tillfarterna till Minsks centrum. Syftet var att begränsa trafiken och stoppa människor från att ansluta sig till protesten.

Fler än 460 personer greps i cirka 15 städer runt om i landet, bland dem 19 journalister. Ett antal av de gripna utsattes för våld av de särskilda polisstyrkorna och fördes till sjukhus.

Protesterna initierades på Internet inom ramen för det populära sociala forumet Vkontakte som har över 2, 7 miljoner vitryska användare. Gruppen “revolutionen genom social gemenskap” på Vkontakte uppmanar människor att samlas på torg i sin städer varje onsdag kl 19.00 för en tyst protest mot president Lukasjenkos auktoritära regim. Man kräver ekonomiska och politiska förändringar i landet.

Utrikesminister Carl Bild, kommenterar händelserna i Vitryssland:

– Vi fördömer våldet mot och gripanden av fredliga demonstranter som den vitryska regimen utövar. Senast igår kväll utsattes också en svensk diplomat i Minsk för detta våld. Detta är fullständigt oacceptabelt och utgör återigen en bekräftelse på landets bristande respekt för grundläggande demokratiska rättigheter. En brist som Sverige och EU tydligt påtalat vid ett stort antal tillfällen.

Med anledning av det inträffade har Carl Bildt i dag kallat den vitryske ambassadören till UD.

Bild: Tyst protest i Minsk 23 juni 2011. Foto: Anton Matolka

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.