Nya sanktioner mot Vitryssland

20 juni 2011   Artiklar | Europeiska Unionen | Vitryssland

EU:s finansministrar träffades i dag i Luxemburg för att diskutera fortsatta sanktioner mot den vitryske presidenten Aliaksandr Lukasjenkas regim.

Utrikesministrarna fördömde de politiskt motiverade häktningar och fängelsedomar som riktats mot oberoende media och politiska opposition – däribland ett flertal presidentkandidater. Utöver att införa reserestriktioner och frysa tillgångar för ett flertal nyckelpersoner beslutade Ministerrådet att införa ett handelsstopp för vapen och materiel som skulle kunna användas för att förtrycka oppositionen. Rådet beslöt också frysa tillgångar för tre företag som kopplats till regimen.Syftet med åtgärderna är att sätta ytterligare press på president Lukasjenka att upphöra med sin kampanj mot oppositionella. Rådet beslutade även att lägga ytterligare namn till den svarta lista som nu inkluderar 188 vitryssar med band till regimen. Tidigare har 14 av OSCE:s 56 medlemsstater inlett en undersökning av händelserna efter presidentvalet i fjol. OSCE:medlemmen Vitryssland har än så länge avstått från att delta i undersökningen, som initierats av västländer däribland USA.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.