Latinamerika i fokus

3 maj 2011   Argentina | Latinamerika | Seminarier

Marcelo Schrubbe.

Latinamerika – var blåser den politiska vinden? Var temat på ett seminarium som anordnades den 3 maj. Eduardo Quiñónez, ordförande för ungdomssektionen inom ARENA partiet i El Salvadors huvudstad San Salvador och Marcelo Schrubbe, lokalpolitiker i Blumenau och ordförande för ungdomsförbundet inom Democratas, i Brasilien gästade Sverige och Hjalmarsonstiftelsen. De berättade om sitt politiska arbete och utvecklingen i sina respektive länder.

– 61 procent av befolkningen är under 30 år och en tredjedel av dessa säger att de är intresserad av politik. Det är den gruppen som vi i ARENAs ungdomsförbund behöver nå ut till inför valet 2012, förklarade Eduardo QuiñóneHan berättade att de frågor som ungdomar i El Salvador i första hand säger sig vara intresserade av är: ekonomi, utbildning, miljö och säkerhet. Den senare frågan handlar om att gå säker för de kriminella gäng som är en realitet i bland annat huvudstaden San Salvador.

Riksdagsledamot Christian Holm inledde seminariet och gav åhörarna glimtar från en fact-finding-resa till Venezuela; där han bland annat träffat politiskt aktiva som är i opposition till president Hugp Chavez:

Eduardo Quiñónez.

– Oppositionen behöver stöd från andra länder men de oppositionella är väl medvetna om att det är de själva som måste göra jobbet i Venezuela, sa Christian Holm och berättade om ett rått klimat i landets fängelser. En politiskt aktiv som varit fängslad vid ett flertal tillfällen berättade bland annat hur andra intagna hade maskingevär inne i fängelset!

– Hugo Chavez har nationaliserat ett brasilianskt oljeföretag – utan någon som helst ersättning! förklarade Marcelo Schrubbe. Han var upprörd men inte förvånad över att den brasilianska presidenten inte protesterat.

Marcelo Schrubbe berättade om sitt arbete som kommunalpolitiker i staden Blumenau i södra Brasilien. Ett stort problem är trafiken.

-Vi tänker inför särskilda bussfiler [för att få fler att åka buss] men det är svårt att övertyga bilister att en av tre filer skulle försvinna för biltrafik.

Marcelo Schrubbe förklarade att Blumenau i år firar 160 års jubileum och fortsatte:

– Vi kan lära mycket av er här i Europa.

Marcelo Schrubbe och Eduardo Quiñónez var i Sverige för att göra just detta. Båda hade utsetts till JHS-stipendiater av International Democrat Unions (IDU) regionala organisation UPLA. Det var andra året i rad som ett stipendieprogram arrangerades för två gäster från Latinamerika. Programmet innehöll ett stort antal möten med politiska tjänstemän och Moderata riksdagsledamöter.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.