Frihet på nätet på Sverigemötet

6 maj 2011   Befria nätet | Bistånd | Seminarier

Biståndsminister Gunilla Carlsson och Ambassadör Matthew Barzun.

Frihet, bistånd och demokrati var temat på ett seminarium som Hjalmarsonstiftelsen arrangerade under Sverigemötet i Karlstad 6-7 maj.

– Antalet användare av internet har fördubblats från 2005 till i dag, förklarade Hanna Hellquist, statssekreterare på UD och moderator på seminariet. Hon  presenterade de två paneldeltagarna: Gunilla Carlsson, biståndsminister och Matthew Barzun, amerikansk ambassadör i Sverige och tidigare internetentreprenör.

JHS seminariet var ett av de populäraste på Sverigemötet.

– Vi måste ändra så att även utvecklingsländer får tillgång till den nya teknologin. Dagens gap mellan rika och fattiga behöver slutas, förklarade Gunilla Carlsson och fortsatte (på tal om biståndsdebatten om vad som kommer först: frihet eller tillväxt; demokrati eller tillväxt):

– I vår biståndspolitik siktar vi på att främja både frihet och tillväxt,  både mänskliga rättigheter och entreprenörskap.

– Just nu pågår en fullkomlig explosion av internetanvändande och det inger hopp för framtiden, sa biståndsministern och visade en bild på internets så kallade svarta hål, dvs. länder där internet är förbjudet eller användandet begränsat av totalitära regimer. Detta gäller exempelvis, Tunisien (i alla fall fram till förändringarna nyligen), Vitryssland, Kina och Kuba.

– Sverige liksom USA ligger i topp vad gäller frågor om frihet på nätet, förklarade ambassadör Matthew Barzun.

Han menade att i både USA och Sverige måste man hitta en balans mellan frihet på nätet och säkerhet. Han liknade denna balansgång vid regalskeppet Wasa: Att konstruktörerna måste tänka på ballasten annars tippar skeppet över. Också vad gäller reglering av internet så krävs en balans, förklarade Matthew Barzun:

– Överreglerar vi så stryps utvecklingen.

Matthew Barzun slog ett slag för Global Network Initiative  (GNI) – och fick medhåll av biståndsminister Gunilla Carlsson. GNI är ett initiativ från ett antal företag, bland annat Yahoo och Microsoft, för regler på nätet.

– Vi behöver få med svenska telekom-företag, sa ambassadör Barzun.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.